Τη νομοθέτηση του μέτρου την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο της σημερινής συμφωνίας στο Eurogroup για τα έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Πρόταση η οποία, την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί».
Σχολιάζοντας τις σημερινές αποφάσεις ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «υπήρξε η πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ».
Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει:
Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, βάσει της δέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου.
Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 και το 2022. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές έχουν αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας και στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης που έλαβε η Ελλάδα υποστηρίζονται από την ΕΕ, ιδίως μέσω του νέου μέσου στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η αναμενόμενη έναρξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που υποστηρίζονται μέσω της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ θα δώσει πρόσθετη αναπτυξιακή ώθηση. Η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία επιτεύχθηκε υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε την εφαρμογή και την έναρξη ισχύος της μεγάλης μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας που συμφωνήθηκε πέρυσι. Χαιρετίζουμε επίσης την εφαρμογή του τρίτου και τελευταίου πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Με την εφαρμογή του GMI, η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο πλαίσιο για την παροχή κοινωνικής στήριξης και εξατομικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης, στοχεύοντας έτσι άμεσα στη βελτίωση των επιπέδων φτώχειας. Άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του δημόσιου τομέα, ιδίως όσον αφορά τη φορολογική διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και τα μέτρα για την ενίσχυση της υλοποίησης μεγάλων δημόσιων επενδυτικών έργων.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίστηκαν στη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικότερα, σημειώνουμε την καθυστέρηση που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών διαδικασιών στην εκκαθάριση των συσσωρευμένων υποθέσεων αφερεγγυότητας και καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των συσσωρευμένων υποθέσεων. Χαιρετίζουμε στο πλαίσιο αυτό την άρση της οριζόντιας αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στις 5 Απριλίου και προσβλέπουμε στην πλήρη επανέναρξη αυτής της διαδικασίας. Τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωομάδα χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση της αποδέσμευσης της πέμπτης δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά των ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου επιτοκίου step-up για ορισμένα δάνεια του EFSF, συνολικής αξίας 748 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ενδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.